Pohjois-Italian aarteet Gardajärvellä – Sirmione, Salò ja Verona

Katseesi vangitsevat upeat vuoristomaisemat ja turkoosina hohtava Gardajärvi. Kielesi vievät mennessään kirpeät gelatot ja juustolla kuorrutetut pizzat. Voit tyhjentää kukkarosi jonnekin ihanaan italialaiseen kahvilaan tai ravintolaan, tai sitten Gucciin ja Furlaan. Tervetuloa Pohjois-Italiaan!

Aurinko paistaa Etelä-Suomessa ja kevät tekee tuloaan – mikäs sen ihanampaa kuin palata viime kesän reissumuistioihin. Juhannuksena kutsu kävi Italiaan, kun paikallinen tuttava, Antonio, toivotti perheeni tervetulleiksi Gardajärvelle. Keskikesän säätä ei tarvinnut murehtia, sillä luvassa oli varmaa auringon paistetta ja lämpöä.


Milanon lentokentältä ajettiin ruuhkaisaa valtatietä pitkin parin tunnin ajomatka Brescian maakuntaan, tunnelmalliseen Sirmioneen. Tuttavan suosittelemana majoitumme paikallisen perheen omistamaan, kompaktin kokoiseen ja viihtyisään Mirabello hotelliin, josta parhaimpina puolina mieleeni jäi ystävällinen henkilökunta, monipuolinen aamupala juustoineen (<3) ja rauhallinen ilmapiiri


Parvekkeeltamme oli upeat näkymät järvelle niin päivisin kuin iltaisin. Hotellissa ja sen ympäristössä oli oikein rento ja levollinen tunnelma, jos silloista pientä jalkapallohuumaa ei lasketa.

Pohjois-Italiassa ja Gardajärven kaupungeissa ihastutti eniten ilmapiiri, joka huokui sellaista ihanaa italialaista tunnelmaa. Sirmionen niemen kärjessä sijaitsee veden ympäröimä, satumainen linnoitus Rocca Scaligera, jossa väkeä vilisi enemmän. Täällä oli paljon pieniä putiikkeja ja sympaattisia ravintoloita. Instagramissa kannattaa käydä ihastelemassa kuvia #roccascaligera.Koska käytössämme oli kentältä vuokrattu auto, ehdimme kiertää useampia kaupunkeja viikon aikana. Yksi kohteista oli Salò, joka oli myös melko rauhallinen paikka keskikesällä. Täällä jäätelö, pienet sisustus- ja vaateliikkeet tekivät kauppaa.


Salòssa tuli kierreltyä pelkästään katuja ja kauppoja, mutta kaupungin katedraalissa ja palatsissa olisi ollut nähtävillä historiallisia maalauksia ja näyttelyitä arkeologisine löytöineen keskiajalta sotiin asti.

Seuraava kohde hieman kauempana järvenrannalta: Verona, romanttinen kaupunki, jonne Julian ja Romeon tarinakin sijoittuu. Luksusliikkeiden ja kuppiloiden lomasta löysin itsekin Julian parvekkeen, jota kävivät kuvaamassa moni muukin. Kadulla oli aiheeseen liittyvä kauppa, josta saatavia sydänlukkoja olikin ripustettu vähän joka puolelle Veronaa.