Mallorcan Deià – Pala boheemia vuoristokylää

Mallorca on muutakin kuin hiekkarantaa ja beach bareja. Ota suunnaksi rannikkojen vuoristokylät. Bussimatka Palman keskustasta taiteilijakylä Deiàan taittuu tunnissa reilun kolmen euron menolipulla ja samalla matkalla voi tutustua myös Valldemossaan ja Sólleriin hop-on hop-off -tyylillä.

Elokuiselle Mallorcan äkkilähdölle en ehtinyt tehdä sen tarkempia suunnitelmia, joten etsin vasta paikan päällä tietoa hyvistä nähtävyyksistä ja käymisen arvoisista paikoista. Halusin vaihtelua rantoihin ja Palman keskustassa kiertelyyn, joten valitsin päiväretkikohteeksi boheemiksi kuvaillun Deiàn kylän.


Hyppäsin Portals nousista bussiin kohti Palman bussiasemaa, josta kyliin kulkevia busseja lähti noin tunnin välein. Menomatka Deiàan kustantaa hieman yli kolme euroa, mutta bussista on mahdollista ostaa myös lippu, jolla voi pysähtyä vierailemaan muissakin kylissä. Päivän aikana ehtii hyvin käydä Valldemossa, Deiàssa ja Sóllerissa (miksei myös Fornalutxissa). Päädyin kuitenkin itse tällä kertaa käymään vain Deiàssa, jotta pystyin rauhassa tutustumaan paikkaan murehtimatta aikatauluja.


Bussiaikataulut löydät www.tib.org.

Mallorcan länsirannikolla sijaitsevan Deiàn maisemat ovat kuin postikorteista. Vaaleiden kivitalojen seassa kasvaa appelsiini-, sitruuna- ja oliivipuita. ja taustalla häämöttää kirkkaansininen Välimeri. Kuvatessani maisemia huomasin, miten hiljaista kylässä oli verrattuna muihin paikkoihin. Ei autoja, ruuhkaa tai melua.


Vanhanajan maalaismiljöössä on tarjolla useita ravintoloita ja kahviloita, joissa näkee sekä paikallisia, että turisteja. Kylä on myös taiteilijoiden suosima, joten pieniä taidegallerioita, keramiikkapajoja ja korukauppoja on vähän siellä sun täällä. Boheemi Deià on ilmeisesti myös julkisuudenhenkilöiden suosiossa.

Suuntasin aamupäivästä Cala Deiàn rantaan, vaikka en ollut aikeissa mennä uimaan. Kävelin rannan suuntaan ja ihailin näyttäviä maisemia puolentunnin verran. Rannalle pääsi pitkää ja mutkikasta serpentiinitietä pitkin, mutta onnekseni kaksi italialaista naista tarjosi minulle kyydin alas rannalle.


Grazie mille.


Rannalla oli päiväsaikaan melko paljon ihmisiä, mutta Ca's Patro March ravintola ei ollut vielä auennut. Harmikseni ravintola oli varattu täyteen, mutta jäin silti nauttimaan kevyestä tuulesta ja merimaisemista. Paikka on ilmeisen suosittu, joten pöytävaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Ehkä jokseenkin hintava ruokalista sisälsi paljon kalaruokia, mutta myös kasvisvaihtoehtoja.

Ravintola Ca's Patró March. Tällä kuvalla nappasin Tjäreborgin kisasta matkalahjakortin!

Vietettyäni tovin rannalla, lähdin kävellen serpentiinitietä pitkin takaisin kylän keskustaan etsimään sopivaa ruokapaikkaa. Pilvet alkoivat kerääntyä Serra de Tramuntana vuoriston ylle ja maisemat olivat kuin fantasiaelokuvasta. Tämä on vaeltajille varmasti loistava paikka patikointiin. Itsellänikin tuli päivän aikana askelia yli 20 000 huomaamatta.


Kiemurtelevia kujia ja vuoristomaisemia. Kiireettömyyttä ja luova ilmapiiri. Deiàn kylä oli ehdottomasti reissun yksi kohokohdista. Vaikka lähdin reissulta hakemaan aurinkoa ja rentoutumista, vuoristokylässä vierailu antoi sille hyvää vastapainoa. Maiseman vaihtaminen oli lisäksi edullista ja nopeaa!


Jos olet käynyt Mallorcan kylissä, mikä niistä oli mielestäsi parhain?


#Mallorca #Deiá #Baleaarit #Vuoristokylä