Aikaa kaikille intohimoille – 6 tapaa, joilla toteutat kaikkia mielenkiinnon kohteitasi


Oletko luova sielu, jolla on monia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita? Ehkä haluaisit hyödyntää osaamistasi ja tietoasi oman uran luomiseen ja enemmän itsesi toteuttamiseen, mutta et haluaisi tyytyä toteuttamaan vain yhtä tai kahta intohimoa. Utelias, intohimoinen ja tavoitteellinen ihminen voi luoda omannäköistä elämää ja uraa luopumatta monipuolisista luovista harrastuksistaan.

Maailman tilanne on tällä hetkellä poikkeuksellinen. Etätyön ja -opiskelun mahdollisuus antaa nyt ehkä myös enemmän aikaa syvälliselle ajattelulle ja omille harrastuksille. Olen itse tottunut tekemään töitäni yksin ja etänä, joten kotiin jääminen ei sinällään introverttia luonnettani sureta. Lievästi sanottua kuitenkin harmittaa, että tanssiharrastus on jäänyt tanssistudion ovien sulkeuduttua. Ryhmämme treenit jäivät tauolle, unohtamatta myöskään ainakin kuukaudeksi peruuntuneita tanssikeikkoja. Lisäksi suunnittelut yhteistyökuviot jäivät jäihin joksikin aikaa.


Vallitsevan tilanteen vakavuudesta huolimatta en halua kuluttaa omaa energiaani murehtimiseen – tilanne on se, mikä se on, ja ihmiset pyrkivät tekemään voitavansa sen eteen. Vaikka mielenkiinnolla odotetut suunnitelmat ja tanssit ovat peruttu, keittiön seinällä oleva juliste yhä muistuttaa, että "this kitchen is for dancing." Jos ei nyt pysty tekemään sitä mitä normaalisti tekisi, on hyvä aika kokeilla tehdä asioita toisella tavalla.


Aikaa omille mielenkiinnon kohteille ja unelmille


Helmikuun lopussa osallistuin Marianne Lehikoisen Career Girl afterworkiin, sillä kaipasin inspiraatiota oman jutun työstämiseen. Tai pikemminkin omien juttujen työstämiseen. Naisenergiaa pulppuavassa verkostoitumistilaisuudessa lanseerattiin myös Intohimosta unelmabisnekseksi -verkkokurssi, johon päätin sijoittaa. Todettakoon tässä välissä, että kurssi alkoi juuri sopivaan aikaan, sillä nyt on ollut hyvin aikaa perehtyä materiaaleihin ja työstää omia ideoita eteenpäin.

Oma juttu vai omat jutut?


Olen aiemmin kirjoittanut Monta mielenkiinnon kohdetta – onko sinussa multipotentiaalia? blogin, joka on yksi luetuimpia tekstejäni. Olen aina tuntenut, etten sovi tavanomaiseen uramuottiin, jossa haaveillaan korkeasta asemasta, hyvästä kuukausipalkasta, eduista ja tehdään töitä yhdeksästä viiteen tehden kutakuinkin samaa työtä.


Harrastuksenikin ovat pääasiassa olleet aina luovia, mutta harva tutuistakaan tietää, että visuaalisten taiteiden ja tanssin lisäksi olen hyvin kiinnostunut esimerkiksi psykologiasta, etenkin neuro-, kriminaali- ja evoluutiopsykologiasta, arkeologiasta, erityisesti egyptologiasta ja esihistoriasta. Kiinnostus ei kuitenkaan ole riittänyt siihen, että haluaisin olla näissä asioissa asiantuntija tai tutkija, sillä luova ala on työelämän kannalta itselleni ominta.


Omiin harrastuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin paneutuminen sekä eri aiheiden itsenäinen opiskelu ovat kuitenkin kerryttäneet osaamista ja tietoa, jotta en välttämättä muuten olisi saanut. Omalla kohdalla isoimpana ongelmana on ollut paketoida osaamiseni hissipuheen muotoon ja valita mitä haluan ensisijaisesti tehdä ja tarjota muille. Hiljalleen luova kaaos alkaa kuitenkin selkiytyä, kun luottaa omaan tekemiseen eikä yritä lokeroida itseään liikaa.

Miten hallitset ja toteutat useampaa intohimoasi ja harrastustasi?


Monella on nyt hyvä tilaisuus ottaa aikaa itselle. Sen sijaan, että tuijottaa pelkästään suoratoistopalveluita ja tiktokteja tuntitolkulla, kannattaa ainakin itseään työllistävän hyödyntää tämä aika uusien mahdollisuuksien luomiseen. Nämä vinkit ovat erityisesti suunnattu luoville ja monialaisille tekijöille, jotka innostuvat monista asioista ja haluavat toteuttaa itseään omassa työssään ja elämässään.


1. Omaksu ominaisuutesi


Jos olet aidosti kiinnostunut mahdottoman monesta asiasta, älä anna sen olla hidaste. Saatat nauttia monimuotoisuudesta ja innostua uusien asioiden kokeilusta keskivertoa enemmän. Kaikessa ei tarvitse tulla spesialistiksi ja erilaista osaamista ja tietoa voi hyödyntää monessa asiassa. Erityisesti yrittäjänä monitaituruudesta on hyötyä ja töitä voi ulkoistaa vasta, kun oma taito tai aika ei riitä kaikkeen.


2. Asennoidu oikein


Pidätkö ominaisuuttasi heikkoutena vai vahvuutena? Ajatteletko, ettet voi olla asiantuntijana missään, koska niin monia asia kiinnostaa. Vai oletko mieluummin oman elämäsi da Vinci, joka kokeilee erilaisia ideoita? Jos jonkin asian opiskelu kiinnostaa, siihen ei ole pakko panostaa kuudella opintovuodella, vaan vaikka lyhyemmällä kurssilla.


3. Hustlaa omassa rauhassa


Monet puhuvat toisilleen uusista harrastuksistaan, töistään ja ideoistaan, mutta kaikkea ei tarvitse aina kertoa muille. Ihmiset kyseenalaistavat nopeasti, jos uudet aluevaltauksesi tai bisnesideasi vaihtuvat tiuhaan. Hustlaa rauhassa omia juttuja omissa oloissa, koska et välttämättä itsekään tiedä miten kauan olet aiheesta kiinnostunut ja innostunut. Tänään saatat olla taidemaalari ja ensiviikolla kotileipuri.


4. Siedä epämääräisyyttä ja epäonnistumista


Kokeile uusia ideoitasi ja harrastuksiasi huolimatta siitä, että joskus ne saattavat tuntua epämääräisiltä. Vasta kokeilun ja testaamisen kautta palapelinpalat loksahtelevat hiljalleen paikoilleen. Jos omaat vielä perfektionistin piirteitä, opettele keskeneräisyyden hyväksymistä vielä enemmän. Kaikessa ei tarvitse loistaa, kunhan vain nautit tekemisestä.

Kaikessa ei tarvitse loistaa, kunhan vain nautit tekemisestä.

5. Kaikkea osaamista ei tarvitse myydä tai kaupallistaa


Vaikka olisit kiinnostunut monista asioista, osaamisesi olisi hyvin laajaa ja haluat tehdä unelmiesi työtä, älä yritä pakottamalla saada kaikesta kannattavaa toimintaa ahtaamalla epäsopivia palasia yhteen. Pidä osa intohimoistasi harrastuksina ja lähde osasta luomaan halutessasi liiketoimintaa, mikäli saat tiivistettyä visiosi ja missiosi ymmärrettävään muotoon. Itseään ja osaamistaan ei tarvitse tukahduttaa yhteen muottiin, mutta hissipuheessaan voi kertoa olevansa monesta asiasta kiinnostunut.


6. Unohda muiden mielipiteet


Useammasta asiasta kiinnostunut luova hustlaaja on todennäköisesti itsekin välillä hämmentynyt kaaoksensa keskellä, joten sijaa ei kannata antaa muiden mielipiteille tai epäilyille. Rakentava kritiikki voi kuitenkin kehityksen kannalta olla suotavaa. Loppujen lopuksi jokaisella on oma käsitys siitä, mitä elämältä ja uraltaan haluaa, joten kuuntele intuitiotasi ja etsi ympärillesi ihmisiä, joilla on samanlainen ajatusmaailma kuin itselläsikin.


Career Girl afterworkiin innoittamani perustimme turkulaisten career girlien kesken oman ryhmän – jahka maailman tilanne paranee, pääsemme tsemppaamaan toisiamme Whatsapp-ryhmän lisäksi myös livenä. ♡


#LifeDesign #Multipotentiaali #Yrittäjyys #Unelmaduuni

Wilma, a 26-year-old multi-creative sober curious girl who twerks, chases natural highs and creates a life around her passions. Tired of the idea that we should fit neatly in a one box, when we are actually very multidimensional, just like diamonds. 💎@wilma.helmi

Wilma

Creates

© 2018. All rights reserved. Wilma Creates. Design by Wilma Tuominen. Suomi · Finland. Created with Wix and ♥