Metsästä oivalluksia, luovuutta ja hyvinvointihyötyjä

Se ei välttämättä tarvitse sinua, mutta sinä tarvitset sitä. Nimittäin metsää. Oletko koskaan miettinyt, miten suuri merkitys luonnolla on kokonosainvaltaisen hyvinvointisi kannalta? Se on ehkä suurempi, mitä olet saattanut kuvitella aiemmin. Ainakin omalla kohdalla kävi näin, kun luin kirjan Terveysmetsä.

Jos mietin lapsuuden leikkejä, niistä parhaimmat on leikitty luonnossa ja lähimetsissä. Mitään muuta ei tarvinnut kuin lapsen mielen ja luovuuden, luonnosta löytyi kaikki tarvittava.


Suhteeni luontoon on hyvin läheinen nykyäänkin, mutta hyvinvointi mielessä. En tiedä parempaa paikkaa rauhoittumiseen ja luovuuden puhkeamiseen kuin vihreä, lumoava ja mystinen metsä. Luonto on minulle paikka, jossa rauhoittua, toteuttaa itseäni ja harrastaa erilaisia asioita. Vaikka luonto on kaikille tärkeä, erityisesti herkille ja introverteille luonnon rauhoittava vaikutus voi olla suuri voimavara arjen keskellä.

Olin hiljattain kirpputorilla ja hypistelin kädessäni kirjaa Terveysmetsä.* Selailin kirjan sivuja, mutta laskin sen kuitenkin takaisin loosin hyllyyn. Hetken päästä palasin hakemaan kirjaa, sillä mietin voisiko kirjassa olla jotain uusi oivalluksia. Jotain, mitä en vielä tiennyt luonnon elvyttävistä vaikutuksista ja hyvinvointia edistävistä hyödyistä.


Ostin kirjan ja lähdin viettämään viikonloppua kesämökille saaristoon, sillä kaipasin jälleen omaa aikaa ja mökkielämää. Päätin syventyä kirjaan mukavassa nojatuolissa löhöten ja kamomillateetä siemaillen. Kirjan saatesanoissa luvataan, että ottaessasi kirjan viestit vastaan, katsot ympärillesi uudella tavalla.


Luin kirjaa tovin, mutta minulle syntyi suuri tarve lähteä metsään, varsinkin kun lokakuinen sää oli lämmin ja aurinkoinen. Ajattelin, että syksyyn vaipuva lähimetsä näyttäisi upealta auringossa, joten kamera ja kirja kainalossa lähdin mielipaikkaani.

Innostuin valokuvaamaan ja tunsin valtavaa inspiraatiota ja luovuutta, kaikki ympärillä oleva tuntui ja näytti kauniilta. Maahan tippuneiden ruskalehtien värit, sammaleen tuoksu, auringon kirkkaat säteet, saniaisten symmetria, pieni virtaava puro ja sen solina. Tunsin sillä hetkellä myös äärimmäistä iloa, onnellisuutta ja hyvänolontunnetta. Vain minä ja metsä.


Syyt, miksi itse lähden metsään, liittyvät pitkälti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Akkujen lataamiseen, irtiottoon arjesta, yksinolon tarpeeseen, liikkumiseen sekä luovuuden ja inspiraation metsästämiseen. Mutta luettuani Terveysmetsä -kirjaa, aloin ymmärtää paremmin miksi luonto on niin tärkeä ja miten se vaikuttaa ihmiseen.


Oli hyvin mielenkiintoista huomata millaisia yhteyksiä, fysiologisia, psykologisia ja evolutiivisia, ihmisen ja luonnon välillä on. Poimin kirjasta kymmenen vinkkiä, oivallusta ja hyvinvointihyötyä, joista osa oli minulle aivan uutta tietoa.


10 oivallusta Terveysmetsästä

1. Ihmisen solut ja perimäaines kytkeytyvät ympäristöön mikrobien avulla, mikrobien monimuotoisuus säätelee immuunijärjestelmän toimintaa eli vastustuskykyä. Monipuolinen altistuminen hyödyllisille luonnon mikrobeille harjaannuttaa ja vahvistaa elimistön bakteerikantaa.

2. Erään tutkimuksen mukaan lapsuuden luontoharrastus vaikuttaa siihen, kuinka usein luonnossa käy aikuisena. Sillä on myös yhteys vastuullisempiin valintoihin aikuisena.

3. Ihminen tuntee vaistonvaraista vetoa paikkoihin, jotka tukevat elämää. Kulttuurista riippumatta ihmiset arvostavat puun suojaa, kirkasta vettä ja hyvää tähystyspaikkaa.

4. Erään kyselyn mukaan on todettu, että ihmisten ytimeen on koodattu vaistomainen vihermieltymys, vaikka eläisimme urbaaneissa kaupungeissa. Perusvalmiutemme on yhä säädetty esihistoriallisen maailman elämän mukaan.

5. Avojaloin kävely luonnossa kehittää tasapainoa, lisää jalkojen verenkiertoa, korjaa virheasentoja ja vähentää erilaisia kipuja jaloissa.

6. Luonnosta voi olla erityisen paljon hyötyä vaikean kriisin kokeneille.


7. Puutarhaa pidetään kehitystä tukevana ympäristönä, joka lisää elämän ilmiöiden ymmärrystä, empatiaa ja onnellisuutta. Omassa puutarhassa pääsee kosketuksiin hyödyllisten mikrobien kanssa ja ruokapöytään päätyy terveellisimmät kasvikset. Puutarha on myös paikka meditointiin ja rauhoittumiseen.


8. Vesi on elementeistä monen suosikki. Veden läsnäolo keventää oloa, vähentää levottomuutta, ärtyneisyyttä ja ahdistusta. Se rentouttaa ja lisää tyytyväisyyttä. Vesi on elämän perusta.


9. Suomalaiset liittävät metsään turvan, lohdun, lämmön ja suojan tunteen. Metsään on hyvä lähteä, kun haluaa rauhaa ja kaipaa irtiottoa, vaikka kyseessä olisi vain muutama tunti.


10. Luonto on esteettinen ja interaktiivinen ympäristö. Kauniiden maisemien ja lajien lisäksi luonto koostuu äänistä, tuoksuista, muistoista ja merkityksistä. Vaikka ihmisillä on yhteisiä mieltymyksiä, jokainen kokee luonnon ja sen vaikutukset omalla tavallaan.


Mielestäni on erittäin kiehtovaa, miten esimerkiksi moni luontoon liittyvä mieltymä kytkeytyy vahvasti ihmisen esihistoriaan, evoluutioon ja selviytymiseen. Toisaalta se tuntuu hyvin itsestään selvältä, mutta toisaalta yllättävältä. Olen aina ollut hyvin luonnonläheinen, mutta tuntuu, että katson asioita uusin silmin, haluan lähteä metsään tietoisemmin ja edelleen syventää suhdettani luontoon.


Oivalsitko jotain uutta? Millainen on sinun suhteesi luontoon ja metsään?


#EcoLifestyle #Terveysmetsä

Wilma, a 26-year-old multi-creative sober curious girl who twerks, chases natural highs and creates a life around her passions. Tired of the idea that we should fit neatly in a one box, when we are actually very multidimensional, just like diamonds. 💎@wilma.helmi

Wilma

Creates

© 2018. All rights reserved. Wilma Creates. Design by Wilma Tuominen. Suomi · Finland. Created with Wix and ♥