Sunday walk in sunny Turku riverside

In my opinion, Turku is a clean city with active cleaning system. In general, streets are clean and public spaces are garbage free as long as someone cleans up those. But I still see a lot of candy papers, empty cigarette packets, plastic bags, litter bags, receipts, broken stuff, take away coffee cups and cans which are probably the most common what I see. When I went to take a walk on Sunday morning, some party-animal had left an empty pizza box and beer cans front of the door. How nice. Well, I don't mind those cans because I'll get a pant and I save that money for traveling, hah. But there are many trash cans in public places and I yet keep wondering why people throw litter into the streets. Also, there are waste in the forests that could have been recycled, so it is not just problem in cities.


And I'm thinking why? Is it just a lack of care or awareness? The dirt on the streets is ugly, looks ugly, causes costs and it is not good for the nature. I remember once I was walking to school and there was an empty juice jar in a middle of a street and I just grabbed it and put in the trash bin next to it. At the same time, a middle-aged woman walked against me and she smiled and raised her thumb. And I felt good about that. One litter less on a street and two smiling women. And I spent just 5 seconds to do that.


"SMALL ACTS. BIG IMPACTS"


Mielestäni Turku on siisti kaupunki, jossa on hyvä kiinteistöhuolto. Yleisesti ottaen kadut ovat puhtaita ja julkiset tilat roskattomia, ainakin niin kauan, kun joku niitä työkseen siivoaa ja hoitaa. Mutta silti näen paljon tupakka-askeja, karkkipapereita, muovipusseja, roskapusseja, kuitteja, rikkinäistä roinaa, take away -kahvimukeja ja tölkkejä, jotka ovat varmaan yleisimpiä roskia, joita näen. Kun lähdin sunnuntaiaamuna kävelylle, joku eilisillan juhlija on jättänyt tyhjän pizzalaatikon ja oluttölkkejä kerrostalomme oven eteen. Tosi kiva. No, toisaalta tölkit eivät haittaa, koska saan pantillisista rahaa, jotka pistän matkakassaan, heh. Olen myös huomannut, että metsissä on paljon kierrätyskelpoistakin jätettä, joten roskaaminen ei ole vain kaupungin katujen ongelma.


Ja mä mietin, että miksi? Onko se vain välinpitämättömyyttä vai epätietoisuutta? Katujen roskaaminen on inhottavaa, näyttää rumalta, aiheuttaa turhia kuluja eikä se ole luonnolle yhtään hyväksi. Muistan kerran kävelleeni kouluun ja keskellä kävelykatua oli tyhjä mehutölkki. Nappasin tölkin ja pistin sen vieressä olevaan roskikseen. Samaan aikaan minua vastaan käveli keski-ikäinen nainen, joka hymyili ja näytti peukkua. Siitä tuli jotenkin hyvä fiilis. Yksi roska vähemmän kadulla ja kaksi hymyilevää naista. Ja vain koska käytin 5 sekuntia roskan poimimiseen.

I recently found very inspirational Instagram account @5minutecitycleanup which encourage people to get involved to pick up trash from the streets. And I thought why not to give 5 minutes for that. I tend to go for a walk during evenings, so I decided to accept this "challenge." In the first instance, it is not my job to pick up other people trash and I was thinking did I do somebody else's work now, but I think my duty is to maintain cleanliness and I felt better after cleaning up the streets during my walk. And the reason why I want to share this is not just because you should pick up trashes for 5 minutes but also to become more aware about what trash causes. I feel like I can show example and inspire like 5minutecitycleanup inspired me.


Löysin hiljattain inspiroivan Instagram käyttäjän @5minutecitycleanup, jonka tavoitteena on rohkaista ihmisiä keräämään roskia kaduilta. Mietin, että voisin antaa siihen ajastani viisi minuuttia. Mulla on tapana lähteä iltaisin kävelylle, joten päätin ottaa tämän "haasteen" vastaan. Eihän se ensisijaisesti ole mun homma kerätä muiden jättämiä roskia ja mietin, teinkö nyt jonkun muun työn, mutta mulle tuli parempi fiilis, kun siistin katuja kävellessäni. Ja syy miksi haluan jakaa tämän, ei ole vain se, että pitäisi kerätä roskia viiden minuutin ajan vaan se, että tulisi myös tietoisemmaksi siitä mitä roskaaminen aiheuttaa. Uskon, että voin näyttää esimerkkiä ja inspiroida muita, niin kuin 5minutecitycleanup inspiroi mua.During my Sunday walk in sunny Turku, I was surprised that streets were pretty clean after the weekend and I collected few beer cans, milk cartons, chocolate papers and bottles and it really didn't take much time to do that. I don't know if it is a cliché but I believe small acts can turn into big things when enough people are involved.


Sunnuntaikävelyn aikana aurinkoisessa Turussa yllätyin, miten puhtaita kadut olivat viikonlopun jäljiltä. Keräsin oluttölkkejä, maitotölkkejä, suklaapapereita ja pulloja ja sen tekeminen ei kuluttanut oikeastaan yhtään aikaani. En tiedä onko se kauhea klisee, mutta uskon, että pienillä teoilla voi saada jotain isoa aikaiseksi, jos tarpeeksi moni ryhtyy juttuun mukaan.


I hope I inspired you!


Toivottavasti inspiroin sinua!


Wilma