10 things I do/use to achieve my goals

This is one of my favorite topics. Personal dreams and goals! We all have them and they can relate to anything, they can be easily achievable or take many years. I talk about dreams a lot with my friends and family but many times we think "I don't know how", "I don't have time now", "I'm always working" or "maybe when I have more money". It's not always easy but if you really want something, you can always take small steps towards it. Achieving one's dreams and goals requires different things and I'm gonna share 10 things I use and do to get closer to my goals.


Tämä aihe on mun ehdoton suosikki. Henkilökohtaiset unelmat ja tavoitteet. Meillä kaikilla on niitä ja ne voivat liittyä ihan mihin tahansa. ne voivat olla helposti saavutettavassi tai kestää useamman vuoden. Puhun paljon unelmista perheeni ja kavereideni kanssa, mutta monesti me ajatellaan, että "en tiedä miten", "mulla ei oo aikaa nyt", "mä oon aina töissä" tai "ehkä sitten ku mulla on enemmän rahaa". Aina se ei olekaan helppoa, mutta jos jotain oikeasti haluaa, voi aina ottaa muutaman pienen askeleen eteenpäin. Omien unelmien ja tavoitteiden saavuttaminen vaatii erilaisia asioita ja kerron 10 tapaa, joita itse käytän ja teen päästäkseni lähemmäs tavoitteitani.

So I...


1. Dream


We all have dreams and goals. They can be small or life-long but yet equally meaningful. We dream about owning a nice house, being healthy, having kids, having time for hobbies, having a nice job and good salary, traveling, studying, having money to do things and being good at something. Those were some universal goals but they are can be very personal to everyone. Someone wants to buy a small cottage while another wants to live in a big modern house. Or someone wants to travel to Greece for one week to relax while another is planning trip to Asia for 3 months. I love quote "After all, dreaming is a form of planning" because even though some of our dreams might be big, we can always dream about them, be aware of them and start to go for it.


2. Wake up early


I wake up early because I love slow mornings. I like to prepare a good breakfast, read my e-mails and put marks on my calendar. I'm more productive when I know that I have time to do things without hurry. Doesn't matter is it a weekday or a weekend.


3. Eat healthy and work out


I could live with pasta and pizza but I (try to) eat healthy because it is very important. I want to feel good and be energetic. I also love dancing so that's my workout.


4. Have a calendar and to do -lists


My one of the most important things I have is a calendar. To me, planning and being organized has always be key to success. Things are so much easier to do when you remember your goings-on, events, tasks and deadlines. I also love to do -lists because it is easy to remember smaller things what should be done.


5. Look for inspiration and motivations


Sometimes I have lack of motivation and inspiration, the first one is worse. Then I usually look inspiration from Pinterest, motivational quotes, all kinds of ideas and beautiful pictures. Usually it works but sometimes a long walk outside might be better.


6. Read and write Dream map -book


I bought this book in last November and I still use it to write down my dreams and goals. This book has very good contents about dreams, how to work for them, how to stop doubting your own dreams and let life create your dreams into reality. I like that you can put your dreams between two covers by using creativity. If you feel you're not going towards your dreams, you can always open the book and take a look of your dreams.


7. Have a clean house and environment


I spend a lot of time home so I want my environment to be tidy, clean and organized. It is so much nicer to focus doing things when there is no mess all over the place. During summers, I love to stay at our summer cottage because the green environment is so empowering and inspirational.


8. Do goal maps


This is a little bit same thing than Dream map book. Goal mapping is a tool created by Brian Mayne. I participated in one Goal mapping workshop a year ago and to me goal mapping is the best way to achieve dreams. At the moment, I use it to eat healthy, to save money and to do this blog. You can read more about here and I also recommend to read Goal Mapping book!


9. Believe, give time, be and stay positive


With negative thinking, you cannot go anywhere. I can't, I don't have money, I don't have time, I don't know how, I know it's not gonna work, I'm too this and that! NO! You're what you think so think positively. If you don't have time, watch less Netflix. If you don't know how, look for help and start learning. Nothing's gonna happen in one night so give yourself time.


10. Act


So, you have a goal and you want to achieve it? Start acting. The things I wrote above are good tools for encouraging yourself, making plans and to motivate you. But you need to take the first steps by acting. When I started to make this blog a year ago, I had great plans and lot of lists, pics and post ideas to put here. But didn't publish this blog until now because I wasn't sure. I spend a lot of time doing this but I kept this site unpublished because of fear and suspicion. Then I stop doubting myself and I clicked "Publish" and now I act every day to make my dreams come true and to achieve my goals.Joten minä...


1. Unelmoin


Meillä kaikilla on unelmia ja tavoitteita. Ne voivat olla pieniä tai elinikäisiä, mutta silti yhtä arvokkaita. Me unelmoidaan omasta asunnosta, terveydestä, lapsista, harrastamisesta, hyvästä työstä ja palkasta, matkustamisesta, opiskelusta, rahasta ja olemalla hyvä jossakin. Edellä mainitut olivat muutamia universaaleja tavoitteita, mutta nekin voivat olla hyvin erilaisia ja henkilökohtaisia kaikille. Joku unelmoi pienestä mökistä samaan aikaan, kun joku haluaa asua isossa modernissa talossa. Tai joku haluaa matkustaa viikoksi Kreikkaan, kun taas toinen suunnittelee kolmen kuukauden matkaa Aasiaan. Rakastan lainausta "After all, dreaming is a form of planning", koska huolimatta kuinka suuria unelmat ovat, niistä voi aina haaveilla, olla tietoisia ja antaa vain palaa.


2. Herään aikaisin


Herään aikaisin, koska rakastan hitaita aamuja. Halua valmistaa hyvän aamupalan, lukea sähköpostin ja tehdä merkintöjä kalenteriini. Olen paljon tuotteliaampi, kun tiedän, että minulla on aikaa tehdä asioita ilman kiirettä. Ei ole väliä onko arkipäivä vai viikonloppu.


3. Syön terveellisesti ja treenaan


Valehtelematta voisin elää pastalla ja pizzalla, mutta (yritän) syödä terveellisesti, koska koen sen tärkeäksi. Haluan voida hyvin olla ja olla energinen. Rakastan tanssimista, joten se on mun treeniä.


4. Käytän kalenteria ja teen to do -listoja


Mun yksi tärkeimmistä tavaroista on kalenteri. Mulle suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys ovat aina olleet avain menestymiseen. Asiat on niin paljon helpompi tehdä, kun muistaa kaikki menot, tapahtumat, tehtävät ja deadlinet. Mä myös rakastan to do -listoja, koska siten on helppo muistaa pienimittäkin asiat, jotka pitäisi saada tehdyiksi.


5. Etsin inspiraatiota ja motivaatiota


Joskus mulle tulee kauhea motivaation ja inspiraation puute, joista ensimmäinen on pahempi. Yleensä silloin selailen Pinterestiä, motivoivia lainauksia, kaikenlaisia ideoita ja kauniita kuvia. Yleensä se auttaakin, mutta joskus pitkä kävely voi olla parempi.


6. Luen ja kirjoitan Unelmakarttakirjaa


Ostin tämän kirjan viime marraskuussa ja käytän sitä vieläkin unelmien ja tavoitteiden kirjaamiseen. Kirja sisältää hyviä tekstejä unelmoinnista, siitä miten työstää niitä, lopettaa omien unelmien epäily ja antaa elämän luoda niistä totta. Tykkään siitä, että omat unelmat voi kirjata kahden kansien väliin olemalla luova. Jos tuntuu, ettei omat unelmat etene, voi vain avata Unelmakarttakirjan, vilkasta unelmiaan ja motivoitua jälleen.


7. Pidän kodin ja ympäristön siistinä


Vietän paljon aikaa kotona, joten haluan ympäristöni olevan siisti ja järjestelmällinen. On paljon ihanampaa yrittää keskittyä tekemään asioita, kun joka puolella ei ole sotkua. Aina kesäisin tykkään olla kesämökillämme, koska metsä ja luonto ovat niin voimaannuttavia ja inspiroivia elementtejä.


8. Teen tavoitekarttoja


Tämä on hieman samantapainen kuin Unelmakarttakirja. Goal mapping on menetelmä, jonka on luonut Brian Mayne. Osallistuin vuosi sitten Goal mapping kurssille ja itselleni goal mapping on paras työväline tavoitteiden saavuttamiseen. Tällä hetkellä käytän sitä syödäkseni terveellisesti, säästääkseni rahaa ja tämän blogin tekemiseen. Lue lisää Goal mappingista täältä ja suosittelen myös lukemaan samannimisen kirjan aiheesta!


9. Usko itseesi, anna aikaa, ole ja pysy positiivisenaNegatiivisella ajattelulla ei pääse minnekään. En voi, ei ole rahaa, ei ole aikaa, en tiedä miten, tiedän ettei se onnistu, olen liian sitä ja tätä. EI! Olet sitä mitä ajattelet, joten ajattele positiivisesti. Jos sinulle ei ole aikaa, katso vähemmän Netflixiä. Jos et tiedä miten, etsi apua ja ala opetella. Mitään ei tapahdu yhdessä yössä, joten anna itsellesi aikaa.


10. Toimi


Eli sulla on tavoite ja haluat saavuttaa sen? Toimi. Ylemmät asiat, joita listasin, ovat hyvä työvälineitä itsensä rohkaisemiseen, suunnitelmien tekemiseen ja itsensä motivoimiseen. Mutta itse täytyy ottaa ensimmäinen askel. Kun aloitin tämän blogin vuosi sitten, mulla oli suunnitelmia ja paljon listoja, kuvia, postausideoita, joita laittaa tänne. Mutta en julkaissut blogia kunnes nyt, koska en ollut varma. Käytin mielettömästi aikaa tämän tekemiseen, mutta pidin sivut julkaisemattomina, koska pelkäsin ja epäilin. Lopetin epäilyn, painoin julkaisunappulaa ja nyt teen joka päivä töitä tavoitteideni eteen.

Wilma

Tags

Wilma, a 26-year-old multi-creative sober curious girl who twerks, chases natural highs and creates a life around her passions. Tired of the idea that we should fit neatly in a one box, when we are actually very multidimensional, just like diamonds. 💎@wilma.helmi

Wilma

Creates

© 2018. All rights reserved. Wilma Creates. Design by Wilma Tuominen. Suomi · Finland. Created with Wix and ♥