Island of Comino and Blue Lagoon

Malta was on my bucket list mainly because of the sun and crystal clear waters. The archipelago of Malta is just beautiful with its rocky nature and turquoise waters. During the trip, we had to visit island of Comino and Blue Lagoon twice because this place was just amazing. As you may guess, Blue Lagoon is fully crowded hot spot during summer but it's still worth visiting and exploring. We booked a cruise from Sliema to Comino and it took a little bit over an hour to get to the island. During cruise you can enjoy the sun on a deck, admire the scenery, drink and eat depending which tour and organizer you choose. Some of those are Hornblower and Captain Morgan. If you book more trips or cruises from the same seller, you'll get good discounts as usual.

Approaching to Blue Lagoon there are rocky cliffs, turquoise water and magical caves. This is the time when you can get the most beautiful shots during the cruise. You can also book a speed boat trip to the caves at Comino but I thought it was a little bit expensive for so short trip (20-30 min). But I recommond to try it if you like a little extreme, loud music and don't mind getting wet. I didn't try and now I kinda regret that! Maybe next time.


Malta oli mun bucket listillä lähinnä sen takia, että halusin paljon aurinkoa ja kristallin kirkasta merta. Maltan saaristo on ihan älyttömän kaunis, rosoisia kallioita ja turkoosia vettä. Matkan aikana oli pakko käydä Cominon saarella ja Blue Lagoonissa kaks kertaa, koska se paikka oli vaan niin uskomaton. Kuten saattaa arvata, Comino on koko kesän ajan täynnä matkailijoita, mutta siitä huolimatta ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Me varattiin reissu Sliemasta Cominolle ja matka kesti muistaakseni päälle tunnin. Risteilyn aikana voi nauttia auringosta kannella, ihastella maisemia, juoda ja syödä riippuen minkä järjestäjän ja retken on valinnut. Pari niistä on Hornblower ja Captain Morgan. Ja kuten tavallista, jos ostaa usempia retkiä samasta paikkasta, saa niistä ihan tuntuvia alennuksia.


Kun Blue Lagoonia lähestyttiin, reitin varrella oli paljon rantakallioita, sitä ihanaa turkoosia merta ja maagisia luolia. Siinä kohtaa oli aikana napata kamera ja ottaa valokuvia maisemista. Cominon saarella on myös mahdollista hypätä pikaveneen kyytiin, mutta mun mielestä se oli hieman kallista sen kestoon nähden (20-30 min). Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos pieni extreme ja kova musiikki kiinnostaa eikä kastuminen haittaa. Noh, itse en koittanut ja nyt vähän kaduttaa! Seuraavalla kerralla sitten.