Island of Comino and Blue Lagoon

Malta was on my bucket list mainly because of the sun and crystal clear waters. The archipelago of Malta is just beautiful with its rocky nature and turquoise waters. During the trip, we had to visit island of Comino and Blue Lagoon twice because this place was just amazing. As you may guess, Blue Lagoon is fully crowded hot spot during summer but it's still worth visiting and exploring. We booked a cruise from Sliema to Comino and it took a little bit over an hour to get to the island. During cruise you can enjoy the sun on a deck, admire the scenery, drink and eat depending which tour and organizer you choose. Some of those are Hornblower and Captain Morgan. If you book more trips or cruises from the same seller, you'll get good discounts as usual.

Approaching to Blue Lagoon there are rocky cliffs, turquoise water and magical caves. This is the time when you can get the most beautiful shots during the cruise. You can also book a speed boat trip to the caves at Comino but I thought it was a little bit expensive for so short trip (20-30 min). But I recommond to try it if you like a little extreme, loud music and don't mind getting wet. I didn't try and now I kinda regret that! Maybe next time.


Malta oli mun bucket listillä lähinnä sen takia, että halusin paljon aurinkoa ja kristallin kirkasta merta. Maltan saaristo on ihan älyttömän kaunis, rosoisia kallioita ja turkoosia vettä. Matkan aikana oli pakko käydä Cominon saarella ja Blue Lagoonissa kaks kertaa, koska se paikka oli vaan niin uskomaton. Kuten saattaa arvata, Comino on koko kesän ajan täynnä matkailijoita, mutta siitä huolimatta ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Me varattiin reissu Sliemasta Cominolle ja matka kesti muistaakseni päälle tunnin. Risteilyn aikana voi nauttia auringosta kannella, ihastella maisemia, juoda ja syödä riippuen minkä järjestäjän ja retken on valinnut. Pari niistä on Hornblower ja Captain Morgan. Ja kuten tavallista, jos ostaa usempia retkiä samasta paikkasta, saa niistä ihan tuntuvia alennuksia.


Kun Blue Lagoonia lähestyttiin, reitin varrella oli paljon rantakallioita, sitä ihanaa turkoosia merta ja maagisia luolia. Siinä kohtaa oli aikana napata kamera ja ottaa valokuvia maisemista. Cominon saarella on myös mahdollista hypätä pikaveneen kyytiin, mutta mun mielestä se oli hieman kallista sen kestoon nähden (20-30 min). Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos pieni extreme ja kova musiikki kiinnostaa eikä kastuminen haittaa. Noh, itse en koittanut ja nyt vähän kaduttaa! Seuraavalla kerralla sitten.


On the spot there will be a lot of travellers. Luckily, in May it was very easy to find a private place for taking sun, going swim and dive. No huge amount of tourists, no music and noise. Just few sunbather here and there. And there are no cars and traffic in this small Comino Island, how lovely is that when Malta is full of traffic otherwise! Even though the place was one of the finest I've ever seen so far, I hate that people leave garbage everywhere...

Paikan päällä oli paljon matkaajia. Onneksi toukokuussa oli helppoa löytää vähän rauhallisempi alue auringonottoon, uimiseen ja snorklailuun. Ei kauheasti turisteja, ei musiikkia ja muiden melua. Muutama auringonpalvoja siellä täällä. Ja Cominon saarella ei ole muuten lainkaan autoja, ihanaa verrattuna siihen, että muuten Maltalla on todella paljon autoja ja liikennettä. Vaikka paikka oli yksi hienoimmista mitä oon tähän asti nähnyt, mua ärsyttää suuresti ihmisten jättämät roskat pisin paikkoja, vaikka roskiksia olisi joka puolella.

I found Comino very attractive because of its nature. Even though the island is very small, I feel like I should have needed more time to explore it. (We had only three hours a day.) We didn't want to go to "the best place" where most people were but we found some cool landscapes from a little further. Also I would have loved to try diving in these waters but I'm happy that I brought my snorkel with me. Time was limited and I was so into chasing little fishes and taking underwater photos so I missed a few things like Chapel of Our Lady's Return from Egypt. But I can't wait next March because then I will try diving in other destination!

Mun mielestä Comino oli kerrassaan kaunis, aivan ihana luonto ja ympäristö. Vaikka saari onkin tosi pieni, mulle jäi sellanen olo, että olisin halunnut tutkia sitä enemmän, joka kolkan maalla ja meressä. (Meillä oli oli vain noin kolme tuntia aikaa päivässä.) Me ei sillon ollenkaan käyty siinä "parhaassa paikassa" missä suurin osa ihmisistä on, mutta löydettiin rauhallinen paikka pikkusen kauempaa. Olisin myös halunnut palavasti koittaa sukeltamista, mutta oon ihan ilonen, että toin edes snorkkelin mukanani. Aika oli niin rajallinen ja innostuin jahtaamaan pikkukaloja ja ottamaan vedenalaisia kuvia, joten ei ehditty käydä vilkasemassa muutamia asioita kuten Chapel of Our Lady's Return from Egyptiä. Mutta en malttaisi yhtään odottaa seuraavaa maaliskuuta, koska silloin pääsen sukeltamaan toisessa kohteessa!